Buat Duit Online - Macamana Nak Borong Barang Murah Daripada China Secara Online

Buat Duit Online - Bagaimana dapatkan barang murah daripada China Secara Online

Kita tahu banyak produk yang dihasilkan di negara China adalah murah disebabkan kos buruh dan operasi yang murah di sana dengan kualiti yang baik. Pelbagai barangan kita boleh dapati dari negara China, dari sekecil-kecil jarum hinggalah sebesar lori. Ramai penjual-penjual online atau offline mendapatkan sumber barangan mereka dari negara China, ada yang pergi ke China untuk mendapatkan barang, ada yang berususan melalui online sahaja.


Dalam pos kali ini kami akan terangkan bagaimana mencari barangan untuk dijual daripada negara China secara online. Anda boleh ke website Alibaba dan dapati banyak pengeluar-pengeluar produk di sana.

Sebagai contoh kami ingin mencari pembekal produk powerbank, terlebih dahulu anda perlu mendaftar ahli di alibaba.com, setelah selesai urusan pendaftaran, anda boleh mula mencari produk yang anda ingini.
Anda akan dapati banyak pembekal yang menawarkan powerbank, bagi memastikan anda berhubung dengan penjual yang meyakinkan dan mengurangkan risiko ditipu, anda boleh pilih jenis penjual dengan memilih Supplier types: Trade Assurance, Gold Supplier, Assessed Supplier.

Apabila anda telah menjumpai pembekal yang anda berkenan, klik pada profile pembekal tersebut, teliti rating yang diterima dan berapa lama dia dah menjual di Alibaba. Untuk pembelian di Alibaba ini, anda perlu berhubung secara peribadi dengan pembekal tersebut dan minta sebut harga daripada mereka. Klik pada butang Contact Supplier. Akan keluar satu form dimana anda boleh masukkan ciri-ciri produk yang anda ingini, misalnya bagi powerbank, anda boleh masukkan warna yang dikehendaki, berapa kapasiti, jumlah yang anda ingin order dan sebagainya, seberapa detail yang boleh. Jika ada gambar contoh, anda juga boleh attach di borang tersebut.
Kebiasaannya pembekal akan menghubungi anda dalam tempoh 1-2 hari melalui email atau sistem chat alibaba, anda boleh menghantar sebut harga kepada seberapa ramai pembekal. Perbincangan adalah menggunakan bahasa Inggeris, jika anda mahir berbahasa China adalah satu kelebihan, jangan bimbang sekiranya anda tidak mahir berbahasa Inggeris, kerana mereka pun tak berapa mahir juga, hanya guna simple English sudah memadai.

Setelah pembekal tersebut menghubungi anda, anda perlu confimkan betul-betul spesifikasi produk, harga, kos penghantaran, berapa lama siap, kebiasaanya pembekalkan menetapkan jumlah minima yang perlu dibeli, Minimum Order Quantity (MOQ). Anda juga boleh meminta sample daripada pembekal tersebut, kebanyakan pembekal ada menawarkan sample percuma, anda hanya perlu membayar kos pos. Ini lebih baik, kerana anda dapat melihat sendiri contoh produk sebelum anda membeli secara besar-besaran.

Kebanyakan pembayaran adalah menggunakan TT bank transfer dimana anda perlu berurusan di kaunter bank untuk melakukan pindahan wang, Alibaba juga da menawarkan pembayaran melalui Alipay, sekiranya pembekal boleh menggunakan Alipay, produk yang anda beli lebih terjamin. Dengan menggunakan Alipay, produk anda dijamin sampai dan sekiranya tidak sampai atau barang yang ditempah lain daripada yang anda terima, anda boleh menuntut daripada Alibaba ganti rugi.

Tidak rugi sekiranya anda mencuba untuk mendapatkan pembekal produk daripada Alibaba, selain harga yang murah, kualitinya adalah amat baik dan agak mustahil untuk mendapatkan harga tersebut daripada pembekal dalam negara atau dari negara lain.

Selain daripada Alibaba, terdapat sebuah lagi website di mana anda boleh dapatkan pembekal yang berkualiti iaitu taobao.com, ramai yang tidak mengetahui website ini dimana barangan lebih murah daripada Alibaba.com dan penjualnnya lebih dipercayai, untuk detail anda boleh lawat link ini dan dapatkan ebook Rahsia mencari pembekal di Taobao.com 

Selamat membuat duit online.


Copyright 2018 Buat Duit Online


LihatTutupKomentar