Bisnes Online - Cara Mendapat Backlink untuk Ranking Website

Bisnes Online - Cara Mendapat Backlink untuk Ranking Website

Backlink adakah perkara penting untuk menentukan kedudukan website atau blog kita. Tanpa backlink yang cukup, website atau blog kita mungkin akan tenggelam di lautan search engine yang banyak. Walaupun begitu, backlink bukan lah satu-satu kaedah untuk mendapatkan ranking tertinggi, banyak lagi faktor yang diambil kira seperti kandungan yang original, interaksi dengan pengunjung website/blog.

Backlink secara amnya akan memberi markah untuk kedudukan website/blog anda di search engine. Sekiranya pengguna internet mencari bahan atau info di internet, mereka akan lebih tertarik sekiranya website/blog anda berada pada rangking teratas search engine Google atau Yahoo. Sekiranya hasilncarian mereka, website/blog anda hanya mampu berada di page 5 atau 10, kebarangkalian untuk mendapat perhatian pengunjung adalah sangat rendah.

Untuk mendapatkan backlink untuk website/blog supaya mendapat ranking tinggi di search engine, boleh rujuk tips berikut:

1. Tentukan niche anda

Anda perlu tetapkan keyword utama untuk website atau blog anda. Untuk ini anda perlu terlebih dahulu mengenalpasti keyword yang mendapat carian yang terbanyak dan saingan yang tidak terlalu bnayak. Boleh gunakan tools-tools carian keyword yang percuma seperti Google External Keyword, Google Trend. Mislanya blog ini menggunakan perkataan "buat duit online" sebagai niche utama. Apabila pengguna yang mencari maklumat di internet, mereka akan mencari "buat duit online" di Google, Bing atau Yahoo. Sekiranya backlink anda mencukupi, website/blog anda kemungkinan besar akan menguasai page pertama di search engine.


2.  Tinggalkan link anda

Anda boleh tinggalkan link anda ke website-website lain dengan cara memberi komen kepada website/blog yang membenarkan. Letakkan link selepas anda menulis komen. Jangan sampai melakukan spam, anda boleh dibanned jika kerap sangat spam. Selain komen, anda boleh letakkan link di ruang signature forum. Sekiranya anda adalah ahli kepada mana-mana forum, anda boleh letakkan link di ruang signature dan profile. Ini dapat memberi backlink yang bagus kepada website/blog anda tambahan pula website atau forum tersebut mempunyai ranking tinggi di Google


3. Link di Media Sosial

Sekiranya anda mempunyai akaun media sosial seperti Facebook, Instagram, Twitter dan lain-lain, anda boleh juga meletakkan link website/blog anda di akaun anda. Dengan cara ini, folower/liker akaun sosial anda akan lebih mudah melawat website/blog anda disamping meningkatkan ranking website anda.

Banyak lagi cara untuk mendapatkan backlink, anda boleh cuba dulu 3 di atas tersebut dan lihat bagaimana ranking untuk website/blog anda meningkat.


Untuk menyemak jumlah backlink, anda boleh gunakan tools-tools percuma seperti monitorbacklinks.com, sebagai contoh blog ini mempunyai sebanyak lebih kurang 6800 backlink.
tambah-backlink


Selamat menambah backlink. Selamat Berbisnes Online.

Copyright www.kaya2u.com


LihatTutupKomentar