Buat Duit Online, Alibaba dan 40 Mop Lantai

Buat Duit Online dan Alibaba.. Apa kena mengena alibaba dan mop lantai dengan buat duit online? Ni bukan alibaba dengan 40 penyamun... jangan silap baca.. Yang aku nak cerita ni pasal website alibaba.com. Mungkin ramai dah tahu... ada jugak yang tak berapa tau... website ni la salah satu sumber peniaga mencari barang-barang dengan harga murah.. bukan sajer penggiat bisnes online, yang ada kedai pun ramai yang beli dari sini.. tak kan dorang nak cerita.. habis la sumber dorang nanti... heh... Sumber barang-barang yang murah dan berkualiti memang sangat penting dalam bisnes jual menjual...

Alibaba ni diasaskan pada 1999 oleh Jack Ma berasal dari negara China.. dia kata sudah ada 50 juta pengguna seluruh dunia berdaftar di Alibaba... Daripada seluar dalam... sampai la ke lori sampah.. ada dijual di sini... Alibaba ni memang banyak pembekal barang-barang yang berkeliaran dan harga barang-barang yang memang murah... ada juga yang direct dari kilang di China... kalau nak banding harga barang kat Malaysia ni.. macam langit dengan bumi.. puak-puak kapitalis kat Malaysia ni memang pandai amek peluang... untung melampau.. Pastu berpakat plak sesama dia letak harga tinggi... Tak percaya korang tengok contoh kat bawah ni... Harga salah sebuah spin mop di alibaba... USD 6.85 (lebih kurang RM20)



Tengok plak kat bawah ni harga barang yang sama yang dijual secara online kat Malaysia.. Ni salah satu yang aku jumpa kat website popular Malaysia... RM 99.. Satu batang mop bole untung sebanyak RM80...


Klau tengok listing kat alibaba tu minimum wajib beli ialah 556 set... Harga 1 set 6.85 USD (lebih kurang RM20).. Tak boleh beli satu jer... Jadi modal yang perlu dikeluarkan agak besar.. tak termasuk pengangkutan ke Malaysia. Cuba kita kira-kira berapa agak2 puak kapitalis tu untung jika dia berjaya menjual semua barang yang diordernya.

Secara matematik mudah... kos beli lebih kurang RM11000.... jika abis semua.. dijual pada harga RM100 satu... untung kasar RM55600.  Untung bersih dorang ialah RM44500 ... Sekali order jer tur... Macamana jika seminggu dua kali tiga kali order.. Boleh beli Proton Inspira cash... Baru mop jer tu.. Korang boleh research barang-barang lain...

Siapa kata susah cari duit... Ulat dalam laptop pun boleh hidup...

Kita dapat lihat bagaimana puak-puak kapitalis di Malaysia ini meraih untung berlebihan berlipat ganda... menyedut duit kita... sebagai pengguna.... tu yang gaji asyik tak cukup jer... dan bagaimana juga kita boleh menjadi kaya jika berfikiran seperti puak-puak kapitalis tu...

Dan sedikit peringatan... di Alibaba ramai penipu... dan ramai yang dah tertipu... jadi hati-hati berurus niaga di sana.. jangan main beli jer.. kaji dulu penjual tu macamana... boleh percaya ke tak.... tak pasal-pasal bayar ribu-ribu.. barang tak sampai-sampai... dan tanya betol2 kos-kos lain.. transport, cukai import dan lain-lain... selain Alibaba.. banyak juga sumber yang boleh dipercayai dan menawarkan harga lebih murah.... Rajin-rajinlah mencari...

Selamat membuat duit online..

copyright 2010 - buat duit online

0 comments:

Lagi Artikel berkaitan Buat Duit Online

Popular Posts


buat duit online bookmarks Social Bookmarking
Add to: Mr. Wong Add to: Webnews Add to: Icio Add to: Oneview Add to: Linkarena Add to: Newskick Add to: Seekxl Add to: Favit Add to: Social Bookmarking Tool Add to: BoniTrust Add to: Power Oldie Add to: Newsider Add to: Linksilo Add to: Readster Add to: Folkd Add to: Yigg Add to: Digg Add to: Del.icio.us Add to: Reddit Add to: Simpy Add to: StumbleUpon Add to: Slashdot Add to: Netscape Add to: Furl Add to: Yahoo Add to: Spurl Add to: Google Add to: Blinklist Add to: Blogmarks Add to: Diigo Add to: Technorati Add to: Newsvine Add to: Blinkbits Add to: Ma.Gnolia Add to: Smarking Add to: Netvouz Information


kaya2u - buat duit online copyright 2005-2011 kaya2u.blogspot.com - buat duit online