BISNES ONLINE

Perintah Kawalan Pergerakan - Semua Bisnes Tutup Kecuali Bisnes Online

Perintah Kawalan Pergerakan - Semua Bisnes Tutup Kecuali Bisnes Online

Kerajaan pada 16 Mac 2020 telah mengumumkan penguatkuasaan Perintah Kawalan Bekalan untuk membendung merebaknya virus Covid-19 di Malaysia yang telah menyebabkan 2 kematian dan daripada 900 kes sehingga artikel ini ditulis (19 Mac 2020). Jumlah jangkitan seluruh dunia sehingga hari ini ialah sebanyak 223,082 orang dengan 9149 kematian yang melanda sebanyak 176 buah negara.

Wabak ini begitu serius sehingga kerajaan terpaksa menguatkuasakan Perintah ini, pergerakan orang awam disekat dan kedai-kedai diarah tutup untuk mengekang daripada wabak ini menjadi semakin teruk. Semua perniagaan kecuali entiti yang penting seperti kesihatan, keselamatan, pembersihan dan perbankan terpaksa ditutup.

Sebagai pengusaha bisnes, keputusan kerajaan ini memang pahit untuk dihadap kerana ia akan menyebabkan pendapatan selama lebih kurang 2 minggu terjejas. Sebagai pengusaha bisnes, anda patut melihat kejadian yang berlaku ini sebagai peluang untuk anda memantapkan kembali operasi syarikat. Sekiranya bisnes anda hanya bergantung kepada kedai fizikal, anda perlu untuk mengonlinekan bisnes anda. Kita boleh lihat dalam situasi sekarang ini, perkhidmatan pos masih berjalan seperti biasa, orang ramai yang tidak dibenarkan keluar rumah, sudah tentu akan beralih kepada pembelian online.

Dari itu, sekiranya kedai anda tidak mempunyai fungsi online, anda boleh menggunakan masa sekarang ini untuk menaik taraf bisnes anda supaya mampu memberikan perkhidmatan kepada pelanggan anda walaupun dalam situasi kedai fizikal anda terpaksa ditutup. Selain dapat menawarkan perkhidmatan anda kepada pelanggan sedia ada, anda juga boleh mendapat pelanggan baru yang sebelum ini tidak pernah kenal kedai anda.

Sebagai contoh, anda membuka kedai runcit, atau kedai serbaneka. Anda boleh wujudkan kedai online menggunakan nama kedai anda sekarang yang mana semua barang yang ada di kedai anda, anda masukkan di kedai online  anda. Pelanggan sedia ada dan pelanggan baru boleh membeli terus di kedai online anda dan anda hanya perlu pos kepada mereka.

Kreteria kedai online ialah mempunyai fungsi dimana pelanggan boleh memilih, membeli, membayar secara online. Ada yang anggap ada page Facebook atau Instagram tu dianggap kedai online, tapi anggapan tu salah kerana pelanggan tidak boleh membeli secara terus menggunakan FB atau IG. Pelanggan perlu menghantar tempahan melalui Whatsap atau Messanger dan perlu transfer duit secara manual.

bisnes-online


Bagaimana nak setup kedai online untuk kedai fizikal anda?

1. Easystore - Easystore adalah platform dimana anda boleh setup website anda dengan mudah, design webstore telah tersedia siap dengan payment gateaway untuk pembayaran online dan anda tak perlu menjadi pakar untuk setup kedai anda. Namun ada sedikit bayaran dikenakan. Terdapat 3 jenis kedai yang anda boleh pilih, Lite,Standard dan Business Plan serendah RM637 setahun hingga RM2988 setahun. Pakej termasuk hosting dan domain. Anda juga boleh menggunakan domain sedia ada sekiranya ada.

2. Sitegiant - Sama seperti Easystore, Sitegiant menawarkan platform yang menarik untuk memulakan bisnes online anda. Terdapat plan Unicart Basic, Unicart SME, Unicart SME Plus dan Unicart SME Gold. Harga diantara RM690 setahun hingga RM3490 setahun. Pakej juga termasuk domainndan hosting.

3. Upah Web Developer - ini option untuk yang malas nak setup sendiri kedai online anda, tapi dengan syarat, anda kena stanby duit yang agak banyak. Upah bergantung kepada design yang anda nak dan function yang anda rasa nak letak di website anda. Begitu juga jumlah barangan yang ingin dimasukkan di dalam website. Anda juga perlu membayar domainndan hosting sendiri. Kos anggaran RM1000 hingga RM10000.

4. Buat sendiri - ini untuk yang ada kepakaran dalam bidang IT. Anda boleh cipta sendiri website dari mula sampai akhir. Tapi anda masih perlu mohon service dari gateway provider.

5. Daftar Shopee - Ini option paling mudah dan murah. Hanya daftar percuma dan masukkan semua produk anda. Anda hanya akan dicaj apabila ada pelanggan yang membeli daripada anda. Banyak kelebihan berniaga di Shopee ni, selain percuma, anda boleh menawarkan free postage kepada pelanggan anda, Shopee akan bayar semua, anda juga tak perlu risau mengenai traffic kerana begitu ramai pelanggan sedia ada di Shopee. Banyak lagi kelebihan seperti promosi, iklan, boost dan design kedai yang menarik. Anda boleh terus buat sendiri, nak setup guna handphone pon boleh, download je Shopee Apps. Nak belajar lanjut boleh refer www.ebookshopee.com

6. Daftar Lazada - Sama seperti Shopee, Lazada juga menawarkan option yang menarik untuk anda mulakan kedai online anda. Lazada lebih dulu ada sebelum Shopee dan bilangan pengguna berdaftarnya lebih ramai daripada Shopee. Nak tau lebih lanjut boleh refer www.ebooklazada.com

Itu lah sedikit sebanyak info mengenai bagaimana nak setup kedai online anda. Gunakan masa yang terluang ini untuk anda menganjakkan bisnes anda kehadapan dengan kedai online yang menarik dan berfungsi.


Selamat mencuba

Copyright 2020 Bisnes Online Malaysia






Lagi Artikel berkaitan Buat Duit Online



kaya2u - BISNES ONLINE copyright 2005-2019 bisnes online